Köp inte en stormlykta innan du läser detta?

Det är klart att det kan bli riktigt mysiga såväl som spännande stunder med en stormlykta. Tänk dig en svart natt ute på fjället. Du läser en bok vid stormlyktan som ger perfekt ljussken så länge som du vill ha det. Då blir det både spännande och mysigt!

Men innan du köper en stormlykta bör du ha full koll på hur den ska användas och vad du vill få ut av lampan. Det finns nämligen en rad olika alternativ och priserna varierar också kraftigt. Köp först när du vet vad du vill ha så blir det en god investering.

För att göra det lite lättare för dig att välja ska vi på Zanki nu hjälpa dig med frågorna du ska ha svar på innan du köper!

Varför ska du ha en stormlykta?

Du kanske tänker lite förvånat att du mest vill ha något fint och stämningsfullt på trappen vid ytterdörren så att det inte måste vara så mörkt under julhelgen när folk kommer på besök. Finns det fler skäl till att köpa stormlykta?

Det gör det!

Stormlyktor kan användas som:

  • Backup-ljus för krissituation. Om vi ska tro MSBs spådomar för 2030 och vidare är det bäst att ha ett kit hemma för alla möjliga typer av katastrofer. En klassisk stormlykta kommer att lysa upp natten oavsett om elnätet fungerar eller inte!
  • Dekoration. En vacker stormlykta i vardagsrummet är rena rama konsten. Den är underbar att se på. Stora stormlyktor inomhus kan stå på golvet för att det ska se fint ut. Det finns också riktigt enkla stormlyktor med plats för stearinljus som enbart är till för dekoration och för att öka mysfaktorn.
  • Lampa under utflykten. Skaffa en liten stormlykta som är enkel att få med för att få god belysning då du tältar eller campar.
  • I barnens rum. Du kan ha en stormlampa som nattlampa i barnens rum eller där mörkrädda ska gå och lägga sig. Genom att justera ljuset så blir det perfekt somna-in-ljus.

Du kanske har fler anledningar till varför en stormlampa är precis vad du behöver. Allt är giltigt. Se bara till att du vet varför du vill ha denna lykta. Din användning kommer att få betydelse som vi ska se på längre ner i denna artikel.

stormlykta klassisk

Hur hög säkerhet behöver du?

Det finns fotogen stormlykta och LED-stormlykta. Fotogen är den klassiska varianten med veke. Den kan användas utan ström men är förstås inte lika säker som LED-varianten. Om en fotogen stormlampa välter över bordsduken kan hela hemmet brinna ner!

Fotogenlampan är kanon att ha med i en krislåda men det gäller att du även förstår hur den ska användas på rätt sätt. Saker som vädring och stabil yta att ställa den på kommer att vara väldigt viktiga för att du ska få bästa möjliga säkerhet.

LED är heller inte utan fara. Denna teknik utsätter oss för strålning så du bör tänka på hur nära lampan du ska befinna dig. Men med LED-stormlykta kan du få ut 40 000 timmar och mer av samma lampa. Har du ett bra batteri som ger många timmar så är detta alternativ säkert och smart.

Dessutom har du ju dimmer-effekt som är mysigt. På så vis kan stormlyktan användas både för att skapa mysig stämning och för att läsa en spännande bok eller öva på mindfulness!

fotogen stormlykta

Var kommer du att använda stormlyktan?

Här har vi en otroligt viktig punkt att beakta innan du börjar se på stormlyktor av olika slag. En billig stormlykta kanske är gjord av material som lätt går sönder. Glaset kanske inte alls håller för den användning du kommer att utsätta lyktan för.

Detta måste du tänka på. Ta alltid reda på hur slitstark och stabil stormlampan är. Om du ska ha den med dig så måste den ju klara av att packas upp och ner ur din väska eller att ligga i ett bagage där det kan bli lite skramligt.

Se på alla bitar. Den bästa stormlyktan kommer att kosta lite mer helt enkelt för att den håller högre kvalitet. Du riskerar inte att knappen för att justera låga eller dimmer går sönder för att du skruvar på den. Glaset spricker inte av värme och det är enkelt att hantera lampan.

Om du bara ska ha stormlampan ståendes på en plats kanske det inte spelar lika stor roll. Men en god rekommendation är att betala lite mer för högre kvalitet så att du kan ha glädje av din stormlykta under många års tid!

billiga stormlyktor
En billig stormlykta med stearinljus kan vara fin men ger inte samma stöd som fotogen eller LED!