Kan vi leva utan att hålla koll på tiden?

Tiden är det viktigaste vi har. Den kommer aldrig tillbaka. Sett ur den synvinkeln kanske klockan som instrument kan tyckas livsviktig. Med en bra klocka så kanske vi spiller mindre tid. Fast det finns de som menar att vi inte alls måste ha klockor och hålla ordning på tiden för att må bra.

Norska Sommarøya vill bli tidsfri zon

År 2019 så lade den norska ön Sommarøya in en petition till stortinget i Osla. Man ville få tidsfrihet på ön. Tanken var att bli världens första tidsfria zon. De flesta på ön var överens om att själva tiden inte är så viktig för livet på ön.

Man menade att väder och solens instrålning ska styra hur dagarna ser ut och inte klockan. Öborna hängde upp armbandsklockor på ett räcke vid bron till ön som en manifestation. Man ville säga att tiden är otridsenlig!

Hur skulle det förändra ditt liv om du skippade klockan?

Du kanske vill förändra din personlighet med en app. Men ponera vad som skulle hända om du slutade använda klockor. Skulle du komma till jobbet i tid? Skulle du fokusera mer på vad du vill göra i ditt liv?

Det finns de som gjort experiment med detta. Däribland Anita Lindström. För henne gick det inte bra att leva utan klocka. Hon upplevde att livet blev ännu stressigare utan. Det finns alltså inget som säger att du utan klockor på väggar och runt armleden skulle bli bättre på mindfulness eller känna dig mer avkopplad.

Det är ditt beslut

Summan av kardemumman är att det givetvis finns gott om människor som lever utan klockor men inte utan känsla för tiden. Solens gång och årstiderna visar oss ju var på dygnet vi befinner oss.

Men visst kan det ligga något i att ständigt kikande på klockan får oss att bli stressade. I sådant fall kanske du ska testa att låta solens ljus och andra naturliga fenomen tala om för dig vad klockan är!