Vitamin C fungerar skyddande mot ormgift

Om du får i dig ormgift i kroppen så kan det faktiskt vara väldigt bra att du har en god nivå av vitamin C i dig. Det här är inte alls rykten från folk som menar att Covid-19 i själva verket är ormgift med samma symtom som efter ett ormbett.

Det finns faktiskt studier som visar att vitamin C har en skyddande effekt vid ett ormbett. Vitamin C mot ormgift har testats på råttor. I studien med råttor så kunde man tydligt se att nivåerna av giftserum gick ner när de fick C vitamin.

Dessutom är det numera känt att giftet från huggormar kan skada vävnader i kroppen genom att öka den skada som uppkommer av fria radikaler. Det här betyder att skadorna kan kontrolleras av administration av antioxidanter.

I klarspråk – Om du bits av en huggorm eller annan orm med farligt gift så kan C vitamin som är en antioxidant motverka skada i dina vävnader. Det här är verkligen viktig information även för oss svenskar eftersom vi på sommaren kan ha en hel del besvär med huggormsbett.

Vad gör du om du blir biten av en huggorm?

Om du skulle bli biten av en huggorm så ska du givetvis söka hjälp för att få anti-serum så snart som möjligt. Men du kan också använda dig av C vitamin eller annan antioxidant som kraftfulla quercetin för att motverka de skadliga effekterna av ormgift i din kropp.

Forskare rekommenderar att man börjar ordinera antioxidanter tillsammans med anti-gift-behandling för personer som har utsatts för ormgift. Se alltså till att du alltid har antioxidanter hemma i medicinskåpet!