En enkel andningsövning som dämpar ångest

Ångest är rätt så vanligt och det är kanske inte så konstigt. Många lever liv i stress med ständiga tankar om hur det hela ska gå ihop. Det här leder till många olika typer av problem och det finns personer som helt enkelt medicinerar sin ångest med medicin för resten av livet.

Något som blivit alltmer populärt på senare tid är andningsövningar. Det borde inte komma som en överraskning att andningen är livsviktig. Det är väldigt vanligt att vi inte andas ordentligt och det är något som driver på de skadliga effekterna av ångest. Du behöver inte kunna mycket för att komma igång med andning som dämpar ångest.

Vi kör på en superenkel övning med en gång:

Box-andning – 4 – 4 – 4 – 4

Du börjar med att sätta dig bekvämt på en plats där du kan slappna av. Slut dina ögon och se till att du andas lugnt. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Om du kan hålla läpparna slutna så är det ännu bättre men det är inte ett måste. Det går bra att göra utandningen via munnen.

Dra in luft så att du känner att den kommer hela vägen ner till magen. Du räknar till 4 när du gör detta. Håll sedan andan medan du räknar till 4. Därefter andas du ut medan du räknar till 4. Efter detta håller du återigen andan medans du räknar till 4.

Upprepa 10 gånger och känn hur du blir mer avslappnad i sinne och i din kropp!