Om du som förälder tänker att en hamster skulle vara rena rama terapin för er familj så kan du ha rätt. Det här är ett husdjur som till skillnad från hundar och katter klarar sig ganska bra utan större ansträngning från er sida. Men hamstrar ska förstås skötas om och det gäller att du är väl insatt i vad som kommer att krävas innan du beställer hem djur och bur!
Vad är en hamster?
Är det en söt råtta, en gnagare eller kanske något annat? En hamster är en form av gnagare. Den kanske inte tillhör djuren som har förändrat världen men den är helt klart ett av våra populäraste smådjur i Sverige.
Det finns minst 18 olika typer av hamstrar och en del är faktiskt en form av miniråttor. Så du gissade rätt på att det rör sig om en mycket liten typ av råtta! De hamstersorter vi har i Sverige som husdjur är framförallt den syriska hamstern och guldhamstern.
Den syriska hamstern kan bli upp till 4 år gammal men lever sällan mer än 2 år även då du sköter den perfekt. Den här hamstern är större i storlek så du kan få en hamster som är omkring 17 cm lång.
Fördelar med syrisk hamster är att den är lätt att tämja och kan faktiskt lära sig att gosa. Du vänjer den vid att du håller i och klappar. Därmed kan detta vara ett bra val för barn som gärna vill ha en hamster. Var dock medveten om att denna hamster gillar natten bäst.
Dessutom är den syriska hamstern aningen aggressiv. Den syriska hamstern ska vara ensam i buren. Två syriska hamstrar kan ha ihjäl varandra då de börjar bråka i buren!
Under senare år börjar även dvärghamstern få fäste som alternativ i svenska djurbutiker.
Exempel på dvärghamsterarter som du kan köpa är:
- Rysk vintervit dvärghamster, supergullig att se på! Detta är en snabb hamster som får vit päls på vintern. Den blir som mest 8 cm lång och har ett stort behov av ställen att gömma sig på.
- Campbells dvärghamster. Denna ser ut som den ryska vintervita hamstern men kan bli lite längre, upp till 9 cm lång. Utseendet är lite som en åkermus så folk kan tro att du har skaffat en mus. Det här är en blyg hamstersort som kan leva i upp till 2 år. Den kan bli sällskaplig när ni har lärt känna varandra.
- Kinesisk dvärghamster. Här har vi en större dvärghamster som kan bli hela 13 cm lång. Den ser ut som en mus och är mycket lekfull. Det går att ha flera kinesiska dvärghamstrar i samma bur men var medveten om att de ska vänjas vid varandra långsamt för att det ska fungera. Bäst är om du tar flera stycken från samma kull.
- Roborovskis dvärghamster. Detta är en riktigt liten hamster som inte blir mer än 5 cm lång. Den kan leva lite längre än klassiska Campbells men räkna inte med mer än 3 år. Om du vill ha en hamster som är kul att se på för att den är så aktiv i sin bur är detta ett bra val.
Kommer det att bli spännande stunder med en hamster som husdjur? Det beror lite på om den typ av interaktion du kan ha med den lilla gnagaren känns som spännande eller inte. För många barn är det spännande att ha hamsterbur med leksaker och bara titta på hamstrar som springer runt och lever sina liv.
Blir det spännande stunder med en hamster?
Eftersom hamstrar är nattdjur och sällan särskilt sällskapliga så blir det inte spännande stunder på samma sätt som du kan få med en hund eller katt. Stryk gos, lek utomhus och liknande saker från listan av sådant du kan förvänta dig av din hamster.
Visst kan de leka för sig själva med leksakerna som finns i buren. Men som sagt så kommer detta antagligen att ske på natten. Det är inte då du vill att dina barn ska sitta och kika in i er hamsterbur!
Det finns undantag och det beror på att hamstern är ett nyfiket djur. På grund av detta kan den komma upp ur sin sömn mitt på dagen för att se vad det är som prasslar. Här kan det alltså bli lite spännande om du och dina barn finner bra sätt att locka ur sömntutan i buren.
Vad ska du köpa förutom hamster?
En bur är förstås ett måste. Du vill inte ha en fri hamster i ditt hem. Den kommer snart att finna en väg ned under golvet där den kan åsamka stor skada innan den tar sig vidare till hamsterhimlen.
Du behöver:
- Hamsterbur. Tänk på att den ska hålla lagliga mått för den typ av hamster ni skaffar.
- Mat och vatten. Ta en titt på hur du ska mata din hamster och vad som behövs i form av flaska så att den kan dricka tillräckligt.
- Gym. Din hamster har behov av att röra på sig mycket. Gym innebär saker som hamsterboll och hamsterhjul som den kan springa loss i.
- Något att gnaga på. Tänderna på hamstern växer hela tiden och den måste gnaga för att de inte ska bli för långa. Ta en titt på dentaltugg och se också till att det finns rötter, grenar och annat kul för hamstern att tugga på.
Skötsel av hamstern
Utöver prylarna som krävs för att hålla en hamster glad och lycklig så kommer det att krävas skötsel. Mest i form av städning. Hamsterburen ska städas minst en gång per vecka. Lämningar ska tas bort och nytt fräscht strö ska läggas in.
Detta är ett jobb som någon måste ta på sig. Om du har barn som tjatar om hamster är risken stor för att de inte direkt har tänkt sig städning av en illaluktande bur. Lika lite som att de städar vanliga toaletten och badrummet.
Vem kommer att sköta djuret? Det är en fråga du ska ha svar på innan hamstern kommer hem till er. Intresset kommer att svalna. Så är det och då gäller det att djuret inte får lida för detta.
Här är några fina tips på hamsterskötsel som ett barn klarar av:
Vilken ålder passar hamstrar för?
En hamster kan vara ett bra husdjur för barn som är minst 8 år gamla. Men det gäller att se på mognad och om barnet kommer att uppskatta detta rätt så asociala djur. Om barnet ser ett nöje i att observera ett djur som inte vill mysa så kan det fungera.
Summan av kardemumman
Om målet är att ha ett husdjur som inte är så gosigt men gulligt och som kan lära dina barn att ta ansvar för ett djur är hamstern ett bra val. Om ni vill ha kel och mer respons från djuret samt mindre jobb med renhållning finns det bättre alternativ för en spännande vardag!